Vineri, 24 martie 2023, Fundația Romanian Business School în colaborare cu Şcoala Gimnazială Metropolitană A.R.C. a organizat a patra ediție a evenimentului OUR TARGET: UNDERSTANDING THE WORLD – Art & Science & Tech Fair, proiect inițiat în anul 2019 pentru școlile din București. Ediția de anul acesta s-a desfășurat sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO și a adus o creștere a numărului de școli și de elevi participanți.

Pliant de prezentare a evenimentului

“Structura prezentarii, contextul experimental, modalitatile de evaluare cantitativa demonstreaza ca

exista disponibilitate si la aceasta varsta de a identifica o intrebare, de a aplica tehnicile de abordare stiintifica autentica. Avand in vedere experienta mea in cercetare fundamentala si exploratorie am decis cu acest prilej sa imi asum o directie de mentorat al unor tineri inclinati

catre abordarea unor teme abstracte, dar esentiale in

contextul noilor studii privind Complexitatea Naturii.”

Dr. Ing. Florin Munteanu

Peste 180 de elevi din București, dar și din jud. Ilfov și jud. Argeș au participat cu machete, instalații, experimente, demonstrații de știință aplicată la un festival al creativității copiilor Art & Science & Tech Fair – Art & Science & Tech Fair (scoala- arc.ro) !

Elevii au organizat standurile unei expoziţii interactive, în care cei mai pasionaţi de ştiinţă şi tehnologie au prezentat colegilor și profesorilor experimente, machete, proiecte digitale pe care le-au realizat în cadrul proiectului sub îndrumarea unor echipe multidisciplinare de profesori.

Elevii au demonstrat că știu să lucreze în echipă, să creeze autonom după metoda ştiinţifică şi să prezinte public rezultate ale experienţei lor de mici cercetători!
În timpul celor cinci ore de schimb de experiență participanții au beneficiat de ateliere și prezentări susținute de partenerii de la Asociația Climato Sfera, Universitatea Tehnică de Construcții, București și Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu.
Andreea Stoica de la “Fun Science” și Orășelul Cunoașterii ne-au încântat cu experimente …magice!
Tombola a creat momente de suspans.
Machetele și experimentele prezentate de cei mai mici ARCași ( în afara concursului) ne-au uimit pe toți !
Începând cu această ediție a târgului de șiință, artă și tehnologie « Our Target: Understanding the World », se instituie un PREMIU DE EXCELENȚĂ PENTRU ABILTĂȚI DE CERCETARE – PREMIUL DR. ING. FLORIN MUNTEANU. Domnul Florin Munteanu, președinte de onoare al juriului încă de la prima ediție, m.c al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România, m.t. al Academiei oamenilor de Ştiinţă din România, preşedinte fondator al Centrului pentru Studii Complexe:
« A fost un adevărat spectacol, dinamic, colorat, cu entuziasm dar şi cu un conţinut ştiinţific asumat şi verbalizat coerent şi fără trac. Machete, experimente, postere, softuri şi nu în cele din urmă măsurători concrete utilizând tehnici moderne şi reprezentări grafice. Un adevărat salt faţă de anii trecuţi. O demonstraţie concretă a potenţialului copiilor noştri atunci când sunt stimulați şi ajutaţi. Evenimentul este în fond un prilej în care se evidenţiază acea minoritate a societăţii de azi, cu deschidere către exploarea Naturii, către cercetare, către căutarea soluțiilor unor probleme majore, pe care noi, adulţii fie le neglijăm fie le privim din perspective rigide, generate de experienţa trecutului.
Abilitatea tinerilor de a se mişca natural într-un mediu nou, în care arta şi ştiinţa îşi dau mâna, în care informaţia este disponibilă favorizând spiritiele tinere, curioase dar capabile să discearnă tematici esenţiale şi nu doar comerciale a fost şi aici secretul reuşitei. Deloc de neglijat este şi aportul profesorilor, al adevăraţilor mentori ce au stat în spatele fiecărui grup de tineri. Nu mă voi referi la temele premiate căci sunt convins că au fost prezentate mai pe larg de colegii mei din juriu, ci voi sublinia o problemă ce mă preocupă de mult timp: integrarea tinerilor în cercetarea exploratorie autentică. Facem distincţie între Creativitate şi Inovare, între explorarea unor fenomene neaşteptate sau necunoscute şi aplicarea unor cunoştinţe existente în rezolvarea unor probleme date. Einstein spunea: “nu poţi rezolva o problemă utilizând acelaşi mod de gândire precum cel folosit la generarea problemelor” Altfel spus, studiul unor limite ale fizicii şi chimiei actuale, formularea unor ipoteze noi şi explorarea consecinţelor acestora din perspectiva multi- şi transdisciplinara devine nu doar un joc intelectual ci o necessitate imediată.

Să nu uităm că, o descoperire devine o resursă conceptuală din care vor apare fel de fel de aplicaţii ulterioare. DIN ACEASTA PERSPECTIVA AM SESIZAT CATEVA LUCRARI MAI APARTE: “INFLUENȚA RADIAȚIILOR ASUPRA FERTILITĂȚII SOLULUI” SAU “ STUDIUL MIȘCĂRII UNEI PICĂTURI DE CERNEALĂ ÎN ULEI”. Structura prezentării, contextul experimental, modalităţile de evaluare cantitativă demonstrează că există disponibilitate şi la această vârstă de a identifica o întrebare, de a aplica tehnicile de abordare ştiinţifică autentică. Având în vedere experienţa mea în cercetare fundamentală şi exploratorie am decis cu acest prilej să îmi asum o direcţie de mentorat al unor tineri înclinaţi către abordarea unor teme abstracte, dar esenţiale în contextul noilor studii privind Complexitatea Naturii. ACEASTA ACTIUNE SE VA CONCRETIZA INTR-UN PREMIU ACORDAT IN ACEST MOMENT GRUPULUI DE TINERI DE LA ŞCOALA “GHEORGHE CORNELIU” DIN DOMNESTI (ILFOV): “STUDIUL MISCARII UNEI PICATURI DE CERNEALA IN ULEI” SI CONSTA IN 5 INTALNIRI DE PREGATIRE SPECIALA PE CARE LE VOI TINE PRIN INTERACTIUNI VIRTUALE. Întâlnirile vor avea ca obiectiv un training în managementul unui proiect ştiinţific pornind de la observarea Naturii şi ajungând la prezentarea rezultatelor în cadrul unor sesiuni ştiinţifice autentice. Promit că acest premiu va fi acordat anual în cadrul acestui eveniment ştiinţific ajuns azi la cea de a IV-a ediţie.

Mulțumesc întregului grup de organizatori care au făcut ca acest eveniment să fie o reuşită! »

– //-

Juriul a fost format din Dr. ing. Florin Munteanu, fondatorul Centrului pentru Studii Complexe, Dr. ing. Sorin Dinea – Preşedinte Asociaţia Henri Coanda , Dr. ing. Mircea Manolescu – multiplu premiat în cadrul Salonului de Inventică de la Geneva, Elveţia, Charles Berville – Membru la Climatosfera și cercetător la UTCB, Edouard Millot – Membru la Climatosfera și formator Climate Fresk, Prof. Ramona Brandabur – Prof. la “Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu” , Ana Maria Roată Palade – Fondator “Orășelul Cunoașterii”, Ioana Iulia Huiduc Manolescu – Fondator « Asociația Învață să Zbori » – Trainer & Master Coach NLP Kutschera Resonanz Romania

– //-
Pentru echipele plasate pe primele cinci locuri în ordinea punctajelor stabilite de juriu, Fundația Romanian Business School a acordat elevilor vouchere individuale. În afara acestora, au fost acordate premii speciale de către organizațiile partenere.

Școala Gimnazială nr.11” I.H. Rădulescu” – Proiectul « KIDIBOT », Școala Gimnazială Palanca, sat Stoenești, jud. Giurgiu – „Instalație pentru dezvoltare durabilă” – material izolator din popcorn și lipici alimentar, Școala “Gheorghe Corneliu”, Domnesti, jud. Ilfov – Machetă: „Surse și resurse de energie”

Mențiuni :
Școala Gimnazială nr.11” I.H. Rădulescu” – Machetă – “FHOCKS” – Misiunea Cassini;Liceul bilingv Olga Guddyn – experiment – „Antibiotics Versus Bacteria” Premiile speciale oferite de cercetătorul și inventatorul Mircea Manolescu (A Better Life Solutions), Asociația Climato Sfera ( Atelier Climate Fresk), Orășeul Cunoașterii ( Atelier experimente în școala premiată), Asociația Învață să Zbori („ Schimbarea Paradigmei de Gândire în Educație” – curs pentru doi profesori ), Asociația Henri Coandă (prezentare în școlile premiate), Liceul Teoretic Dr. Mioara Mincu (acces la atelierele organizate cu ocazia Zilei Porților Deschise) au ajuns la: Liceului Teoretic nr 1 Peris, Jud. Ilfov – macheta „Orașul verde” , Școala Gimnazială Metropolitană ARC – Experimentul „Influența radiațiilor asupra fertilității solului”, Școala Gimnazială Metropolitană ARC – Demonstrație practică – „Robo planting machine”, Școala Gimnazială Nr. 150, București – Instalații – „Casă și mașină ecologice”, Școala Gimnazială Metropolitană ARC – Instalație « Sistem de irigații prin picurare », Școala Gimnazială Herăstrău – Instalație –« Mișcarea de rotație a Terrei în jurul axei sale și formarea zilei-lumină si a noptii », Școala Gimnazială Nr. 1 Ciolpani, Jud. Ilfov – Machetă statică – Eficiență energetică ( Echipa Joule).
Așteptăm cu nerăbdare ediția 2024!

Despre FUNDATIA ROMANIAN BUSINESS SCHOOL-SCOALA METROPOLITANA ARC

Şcoala Metropolitană ARC – Viitorul începe aici Înfiinţată în anul 2008, Şcoala Metropolitană ARC este acreditată de către Ministerul Educației Naționale, prin ordinul de ministru numărul 3635 din 29.04.2013, trecând prin toate fazele de evaluare, recunoastere și certificare a calităţii educaţiei oferite. Școala funcționează în prezent pe 3 niveluri de studiu (preșcolar, primar și gimnazial).

Marina Luiza Cristea

marinaluiza.cristea@gmail.com
0720529645
FUNDATIA ROMANIAN BUSINESS SCHOOL-SCOALA METROPOLITANA ARC https://www.scoala-arc.ro

O școală pentru viitorul noilor generații!

Din 2008 cultivăm mințile tinere cu armonie, înțelegere, toleranță și respect pentru diversitatea culturală.

Acest site este protejat de reCAPTCHA și se aplică Privacy Policy și Terms of Service Google.